Samfunn

Hund i varm bil

Det er igjen den tiden av året. Vi får mer sol, og temperaturen stiger stadig. Det er sommer i Norge – både for mennesker, og dyr.

Det er nok sjeldent at det er en bevisst ond handling at vi går ifra våre beste venner i en varm bil om sommeren. Det kan være alt ifra stress, dårlig tid, til at «dette går bra. Det er jo bare 15 minutter». Men når alt kommer til alt, er det ingen hemmelighet at mange hunder vil også i sommer bli låst inne i en glovarm bil. Så hva gjør man om man kommer over en låst bil, med en firbeint inni? Skal man gå til knusing av bilruter med det samme?

2013-11-30 11.42.21
Sjekk aller først hvilken tilstand hunden er i. 

Det aller første man bør sjekke, er hvilken tilstand hunden er i. Er den oppreist. Virker den oppmerksom? Reagerer den på lyd og bevegelse? Om den virker i nogenlunde ok tilstand, er det nok ikke lenge siden eieren forsvant fra bilen, og man kan i første omgang forsøke å spore opp eier. Da kan det være lurt å bruke de sporene man har, nemlig bilen. Om du sender en SMS med bilens registreringsnummer til nummer 2282, vil du få en SMS tilbake med opplysninger om personen som eier bilen. Da har man igjen mulighet til å ringe opplysningen og få riktig telefonnummer til eieren. Det er dessverre ikke i alle tilfeller dette fungerer. Bilen kan være registrert på et leasing firma, eller det kan være vanskelig å finne riktig Ola Normann.

Hunder svetter gjennom tungen, og blir raskt overopphetet. Situasjonen man trodde var under kontroll, kan fort gå fra vondt til verre om ikke eier skulle dukke opp. Skulle man  ikke få tak i eieren av bilen, er det også en mulighet å ringe politiet. Nummeret du da ringer er 02800. Politiet har både myndighet og opplæring til å gjøre det som trengs i slike situasjoner.

Om man derimot kommer over en bil, og man ser at hunden inni ligger nede. Kanskje sliter den med å puste, eller er uoppmerksom. Man har både rett og plikt til å hjelpe om situasjonen er livstruende. Dette gjelder både dyr og mennesker. Finn et spisst objekt. Unngå steiner, mursteiner osv, da dette kan sprette tilbake. Når ruten er knust, og man kan få tak i hunden, skaff kaldt vann så fort som mulig, og trekk til skygge. Det kan også være lurt å ta en telefon til nærmeste veterinær for instruksjoner videre.

I de aller fleste tilfeller er hundeeier overlykkelig over at noen tok ansvar for at hunden overlevde. Man har som tidligere nevnt, plikt til å hjelpe om et liv er i fare. Dette gjelder dyr like mye som mennesker. En bil blir ekstremt varm på kort tid, og om man skulle komme over et dyr – eller et menneske innelåst i en varm bil, må man ikke gå forbi. Det kan stå mellom liv og død!

hund-i-bil-m.-tabell
Temperaturen stiger raskt i en lukket bil på sommerstid. Bildet er hentet fra Noah sine hjemmesider. 

0 comments on “Hund i varm bil

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: