Samfunn

Revehiet – den nye kvinnegruppen på Facebook

På Facebook finnes det flere grupper for alle mulige formål. Noen er for kjøp og salg, andre er gutte- og jente-grupper. Vi har snakket med administratorene i Revehiet, en ny-oppstartet Facebook-gruppe kun for jenter.

3000 medlemmer

I skrivende stund har Revehiet allerede fått over 3000 medlemmer og er stadig voksende. Administratorene sier at de har fått gode tilbakemeldinger og at medlemmene virker tilfreds i gruppen.

– Jeg ville ha en gruppe med høy takhøyde og minimalt med drama, sier Stine Emilie Tråstadkjølen, en av grunnleggerne av gruppa. Hun hadde vært medlem av flere andre jente-grupper før hun startet Revehiet, men hun følte de ble styrt med jernhånd. – Revehiet er et trygt sted, og jeg håper at gruppen blir større, fortsetter hun.

18816012_10155837881375656_1827568630_n
Stine Emilie Tråstadkjølen. En av grunnleggerne av Revehiet.

Hun får støtte av Heidi Irene Magnerud, som også var med på å starte gruppen: – Min drøm for gruppa er å se at den vokser seg større og at vennskap skaffes. I 2017 bør ikke mennesker føle seg oversett og ensomme. Hun sier også at det er positivt å ha egne jentegrupper. – Mange lider dessverre av “flink-pike-syndromet” og vil kanskje ikke utleverer seg selv foran gutter. Mange av oss sliter faktisk med å innrømme at vi ikke promper englestøv og bæsjer glitter.

18745232_261700537630847_672020218_o
Heidi Irene Magnerud. En av grunnleggerne av Revehiet.

Både Tråstadkjølen og Magnerud er opptatt av å formidle at de ikke er alene om gruppen, men har med seg mange flotte admin-jenter. – Samme dag som gruppa var et faktum, fikk vi med oss en gjeng flinke damer, som på hver sin måte er unike og fantastiske, sier Magnerud.

 

Skiller seg ut

– Det som skiller oss fra andre jentegrupper på facebook er at vi har mer takhøyde og nye ideer. Vi er et sterkt admin-team, der alle har flotte ideer som vi etterhvert skal sette ut i gruppen. Vi ønsker at både admin og medlemmene våre skal bli hørt, sier jentene i admin-teamet.

I de fleste jente-grupper på Facebook er det spesielt en regel som går igjen. Det er ikke lov å selge sine egne produkter. Mange har nok disse reglene, for at gruppen ikke skal oversvømmes av reklame. I Revehiet har de imidlertid funnet en helt annen løsning. Her får alle medlemmer mulighet til å selge sine egne produkter i ordningen Ukens selger. Hver uke får et medlem mulighet til presentere og selge sine egne, hjemmelagde produkter. – Det virker som det blir mindre sniksalg på gruppen, for de får uansett mulighet til å selge sine produkter, sier Tonje Løvaas, en av administratorene. Hun får også støtte av Trådstadkjølen – Jeg har sett et par tilfeller, men mye mindre enn i andre grupper, forteller hun.

En helt ny feature på gruppen som starter nå er også ukens politiske parti. Her får medlemme mulighet til å presentere sitt politiske parti, og hvilke saker de syns er viktige. – Det er snart valg og i den forbindelse ønsker vi å få inn litt meninger om de forskjellige partiene, og noen debatter om diverse saker osv, sier Camilla Therese Sørgård, en annen av administratorene i gruppen.

This slideshow requires JavaScript.

Ikke et feministforum

Flere kjønnsinndelte grupper at fått mye kritikk i media for at medlemmene utleverer sine barn og familier på nettet, i tro om at gruppen er fullstendig lukket. Sosiale medier-rådgiver i NRK P3, Gisle A. Gjevestad Agledahl er en av de som har gått hardt ut mot kjønnsdelte grupper på Facebook. – Vi ser også at diskusjoner med offentlige meningsbærere noen ganger havner på deres lukkede profiler i stedet for i offentligheten, sier han til nettavisen Kampanje.

Admingruppen i Revehiet, mener imidlertid ikke at gruppen er til for flytte samfunnsdebatten bort fra det offentlige rom og inn i lukkede samfunn. – Vi håper Revehiet kan bli en plass som kan lyse opp dagen til medlemmene våre, sier adminteamet til Yes, Ma’am! De sier at gruppen er til for at kvinner skal kunne søke råd og trøst, men også ha det morro og stifte nye bekjentskap. – Uten menn tilstede kan jenter slippe seg litt mer løs og snakke om det meste, forteller de. De mener at kvinner og menn er ulike, og at det derfor er naturlig å ha grupper hvor kvinner kan snakke om “kvinne-ting” uten å være redd for å bli ledd av eller tråkket på.

Nettvett er også noe adminteamet tar på alvor, og dersom medlemmene ønsker å spørre om råd eller tips, men ikke vil utlevere seg selv eller andre i familien, kan de kontakte en administrator som legger ut spørsmålet for dem. – Det syns vi er en veldig grei ting dersom folk er for usikre til å legge det ut selv. Og vi er konfidensielle, så ingenting går videre om hvem det er osv. Selv ikke til de andre administratorene, forsikrer Susanne Grenasberg Sunde, som også er med i adminteamet. Hun får støtte av Sørgård. –  Etter de tilbakemeldingene jeg har fått, syns den som er anonym at dette er en grei ordning, avslutter hun.

Klikk på denne linken for å komme inn på Revehiets Facebookgruppe.

0 comments on “Revehiet – den nye kvinnegruppen på Facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: