Samfunn

Barnebrudene

 

Hver andre sekund blir ei jente tvunget til å  gifte seg. 15 millioner jenter i løpet av et år. Ofte er disse jentene langt ifra klare for ekteskap, og ofte under både seksuell lavalder og voksen alder.

Emilie K. Beck valgte i en alder av 25 år å reise ut i verden for å se og føle på dette ømme temaet. Hun får lov å møte noen av disse kvinnene, og komme inn på det livet de lever. Dette er kanskje en av årets aller viktigste dokumentarer som Aftenposten har valgt å sette fokus på.

I norske aviser ser man ofte grusomme overskrifter som  “Barnebrud (8) døde av indre blødninger etter å ha blitt tvunget til sex på bryllupsnatta” eller ”Videoen viser 5 år gammel barnebrud”. Hvordan kan verden akseptere dette? At barn ikke skal få være barn. At menn skal få se på barn som dukker. Som leketøy for egen nytelse.
For mange av barna blir i tillegg opplevelsen forverret ved at de blir kidnappet og regelrett tvunget til giftemålet. Jentene får også ofte barn i tidlig alder. Siden de selv er barn, har de vanskeligheter med å forstå ansvaret det ligger i å være forelder.

Noen av mennene er voldelige, og om jentene skulle tørre å skille seg fra mannen sin, gir dette fatale konsekvenser. I Kambodsja må kvinnene møte mannen til mekling. Hun må også overbevise et utvalg antall menn om at dette er det rette å gjøre. Det er dermed opp til disse mennene om de kan skilles som mann og kone. I tillegg til alt dette må også kvinnen betale mannen om hun skulle ”tape”. De fleste av kvinnene har ikke disse pengene, og ender da opp med å være slaver for mennene sine. Skulle det allikevel gå kvinnen sin vei, gjør mannen alt i hans makt for å gjøre livet hennes til et mareritt.

I Kambodsja er sex industri en stor del av inntektene, og hele 1/3 av de som lever av dette er barn. Flesteparten er jenter som ikke blir giftet bort eller som har vært gift og kommet seg ut av det. Jentene som jobber her hører ofte til bordeller og blir ”solgt” til kunder for høye priser. For å ha ei jente en natt betaler mennene flere hundre dollar, mens jentene kun tjener rundt 100 dollar i måneden. Hver dag må de starte på jobb klokken syv, og jobbe natten lang. Mange av kundene er voldelige. De bestemmer hva som skal gjøre, og når, mens jentene ikke har noe å si. Sex industri er ikke lovlig i Kambodsja, men det ser ikke ut til at politiet prioriterer å sette en stopper for det.

I Vietnam foregår en annen praksis. Her er det nemlig helt vanlig å kidnappe den jenta man ønsker å gifte seg med. Jenter som sier nei til å gifte seg, blir rett og slett overfalt og giftet bort mot sin vilje med kidnapperen sin. Her er det gutten som bestemmer, mens jentene ikke har noe de skulle ha sagt. Jentene som kidnappes er unge, men også mange av guttene er barn. Dette er tradisjon her og guttene vet å følge den.
Nord i Vietnam kidnappes det også jenter. Her blir derimot mange av jentene tatt med over grensen til Kina. Mange av de kommer aldri tilbake. I Kina har de nemlig en lov som sier at man kun kan føde ett barn. Dette resulterer i at mange menn ikke finner koner. Som grenseland til Kina, er dermed Vietnam utsatt for denne type kriminalitet. Tilbake sitter foreldrene i uvisshet. For uten å vite noe om hvor døtrene deres er, får de ikke gjort annet enn å håpe.

Bangladesh er det landet med flest barnebruder i verden. Her er halvparten av alle jenter som giftes bort, under 15 år. Når det er besluttet av foreldrene at jenta skal giftes bort, er alt håp om videre utdanning eller jobb borte. Hun blir tatt ut av skole, og får ikke lov å forlate huset eller snakke med fremmede. Hun kan ikke lenger vise håret, men må allikevel alltid være interessant for mannen sin, så han ikke mister interesse. Menge av jentene her ønsker å studere, men familiene har ofte dårlig økonomi og ikke mulighet for å finansiere dette. Å gifte henne bort er ofte enklere og billigere.
Men i Bangladesh finnes det også en gruppe ungdommer som ønsker noe annet for seg selv og jenter i landet sitt. De kaller seg selv ”wedding busters”. De har valgt å fysisk oppsøke foreldre til barnebruder for å forsøke å snakke de ut av det. De griper også inn i bryllup om de ser det nødvendig. Dette fungerer, og andelen barneekteskap har sunket drastisk i de områdene ”wedding busterne” bor. Dette er en ny generasjon, med et felles mål.

Hele 100 land besluttet i 2014 å innføre en egen lov mot barneekteskap. Dette var en resolusjon som FN valgte å vedta i 2013. I blant annet Bangladesh har antall barneekteskap gått ned med 13 %. I Dinajpur har antallet sunket fra 70 til 20 % på fire år. Også i Afrika ser man fremgang, og flere land har fått nasjonale handlingsplaner om hvordan de skal få bukt med problemet. Plan International sier de ser fremgang, og har som mål å få problemet fjernet innen år 2030.

Historiene er mange. Like mange som jentene som opplever dem. Ekteskap med barn er og blir feil, og burde ikke være en ting verden aksepterer. Disse jentene har ikke en stemme selv, så det er vår jobb å gi de en.

Støtt Plan International Norge i sitt arbeid mot barneekteskap her:

Inspirasjon er hentet fra Aftenpostens nettserie ”Stuck”. ”Stuck” kan du se her:

Headerbildet er hentet fra Plan sine hjemmesider for presse.

0 comments on “Barnebrudene

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: